Muziekgeschiedenis van de Westerse kunstmuziek

Muziekgeschiedenis van de Westerse kunstmuziek (kunstmuziek is door mensen bedachte muziek)

Op deze pagina zie je de verschillende stijlperiodes van de Westerse muziekgeschiedenis in chronologische volgorde. Mensen zeggen ook wel eens: dit is de muziekgeschiedenis van de “klassieke” muziek. Maar die term is verwarrend. De term “klassieke muziek” wordt niet alleen gebruikt voor Westerse kunstmuziek, maar ook voor een specifieke periode in die geschiedenis: 1750-1820. Daarom zeggen we liever: de Westerse kunstmuziek.

Kunstmuziek wil zeggen: muziek die door mensen gecomponeerd is. We noemen het westers, omdat het echt gaat over de muziekgeschiedenis in westerse gebieden. Het gaat dus niet over de klassieke Aziatische muziek, of klassieke Afrikaanse muziek, bijvoorbeeld.

Hieronder zie je die stijlperiodes. Als je op een plaatje klikt, kom je terecht op een pagina waar je werken uit die tijd kan vinden.

We hebben het materiaal per maand geordend, zodat je elke stijlperiode in de loop van een schooljaar aan bod kan laten komen. Maar je hoeft dit uiteraard niet te doen, want het materiaal wordt ook thematisch aangeboden. (Bijvoorbeeld; de winter uit de vier jaargetijden, vind je bij de wintermuziek van januari). Je kan er ook voor kiezen om bij elke geschiedenisperiode die je behandelt een muziekfragment te zoeken.

De muziek is in de loop van de geschiedenis erg veranderd. Het is leuk om op YouTube, of via Spotify, op cd’s of andere geluidsdragers te luisteren naar muziek uit verschillende tijden.

We doen ons best om uit elke stijlperiode luistervoorbeelden op de site te zetten, maar dit gaat stap voor stap, want er is zoveel! Elke tijd, elk land, elk gebied, elke groep mensen heeft een eigen soort muziek en eigen stijlen. Iedere cultuur kent componisten.