Muziekgeschiedenis

Op deze pagina gaat het over muziekgeschiedenis, muziekstijlen en muziekvormen.

Waar ben je naar op zoek? Kies tussen de Westerse kunstmuziek (klassieke muziekgeschiedenis) en de lichte muziekstijlen en vormen. Van daaruit kan je verder …

1. verschillende periodes van de muziekgeschiedenis van de Westerse kunstmuziek. Klik hier om de stijlperiodes te ontdekken die er in de Westerse kunstmuziek waren/zijn.

Als we over muziek praten, hebben we vaak de behoefte om muziek in te delen. Muziek heeft vaak kenmerken waardoor je weet naar wat voor “soort” muziek je luistert. Je herkent muziek aan bepaalde elementen.

Je zegt bijvoorbeeld “dat is typisch muziek uit de Romantiek… ik denk dat het Chopin is… ” Je bent dan bezig met de muziekgeschiedenis van de Westerse kunstmuziek. Het gaat dan om muziek hier uit het westen. Het gaat dus niet over de klassieke Aziatische muziek, of klassieke Afrikaanse muziek. Kunstmuziek betekent: muziek die bedacht is door componisten.

Mensen noemen dit ook wel eens de geschiedenis van de “klassieke” muziek. Maar die term is verwarrend. De term “klassieke muziek” wordt niet alleen gebruikt voor Westerse kunstmuziek, maar ook voor een specifieke periode in die geschiedenis: 1750-1820. Daarom zeggen we liever: de Westerse kunstmuziek.

Soms luister je naar muziek die daar niet in thuis hoort. Het kan bijvoorbeeld gaan om volksmuziek (niet door een componist bedacht), of om eigentijdse muziek, zoals pop, rap, het Nederlandse levenslied, rap, jazz of punk….

Bij beide muzikale indelingen kan je ook kijken naar de vorm van een muziekstuk. Want is altijd in een soort vorm gegoten. Is het een lied, of een rap? Loopt het door of heeft het coupletten, etc. In bepaalde periodes gebruikten ze graag een bepaalde vorm. In de Romantiek schreven de componisten graag pianoconcerten, bijvoorbeeld. In de volksmuziek wordt vaak de liedvorm gebruikt.

Dit zijn natuurlijk niet de enige manieren waarop je muziek kan indelen. Hieronder vind je nog wat mogelijkheden:

  • Je kan kunstmuziek (gecomponeerde, bedachte muziek) tegenover volksmuziek (die als het ware onder het volk is ontstaan en verder verzonnen) zetten.
  • Je kan kerkelijke muziek tegenover wereldlijke muziek zetten. Je kan dan ook naar de functie kijken: amusementsmuziek, meditatieve muziek, actergrondmuziek etc.
  • Je kan muziek sorteren, luisterend naar de plek op de wereld waar het vandaan komt. (Fado, tango, saudades, country and western, etc.)
  • Je kan muziek die bij elkaar hoort een naam geven. Denk aan:
  • Dansmuziek, luistermuziek, kerkmuziek, koormuziek, filmmuziek, musicalmuziek, operamuziek, operettemuziek, etc.