Als ik iets niet wil, zeg ik nee!

OB-MB-BB

Een lied dat gaat over op de goede manier nee leren zeggen als dat nodig is. Gewoon vriendelijk nee zeggen is prima. Nee, is ook een antwoord, namelijk.

Als ik iets niet wil, zeg ik NEE!

Mijn toon is vriendelijk, maar ik zeg geen oké.

Ik draai er niet omheen, dat werkt niet

en ik hou me ook niet stil.

Nee is echt het beste antwoord als je iets beslist niet wil.

En daarom moet je dat goed oefenen, dus doe maar met ons mee

En zeg maar: NEE… NEE… NEE!!!!

**************************************************

Als ik iets niet wil, zeg ik NEE!

Mijn toon is vriendelijk, maar ik zeg geen oké.

Ik draai er niet omheen, dat werkt niet en ik hou me ook niet stil.

Nee is echt het beste antwoord als je iets beslist niet wil.

En daarom moet je dat goed oefenen, dus doe maar met ons mee

en zeg maar: NEE… NEE… NEE!!!

Nee, ik wil niet afwassen.. (rekenen, opruimen etc.)

Ik hoef geen kopje thee!

Hieronder vind je de karaoke versie van het liedje. In de laatste regel kan je zelf iets invullen dat je niet wil.

Natuurlijk is het belangrijk dat je goed naar je ouders luistert. Zij hebben het beste met je voor. Je kan dan ook niet zomaar “nee” zeggen, als zij vinden dat jij je kamer moet opruimen.

Aan de andere kant is wel belangrijk dat je in je leven leert om op een vriendelijke, duidelijke manier “nee” te zeggen. Als je dat kan, heb je zelfrespect en ben je weerbaar. Dat betekent dat je voor jezelf kan opkomen.

Het kan immers zijn dat je ergens geen tijd voor hebt, of misschien hou je er niet van. Je kunt dat aan iemand vertellen, maar het hóeft niet altijd, want “nee” is op zich een goed antwoord. Je kunt het wel vriendelijk formuleren. Je kunt bijvoorbeeld zeggen, “Wat lief dat je aan mij denkt. Ik zeg er alleen wel nee tegen.” Of: “Ik hou daar niet zo van, dus zeg ik nee.” Of: “Op zich een goed idee, maar mijn antwoord is nee.”

In sommige situaties is het zelfs heel belangrijk dat je heel duidelijk nee durft te zeggen. Als iemand je wil aanraken waar dat niet netjes is, bijvoorbeeld. Of als een vriend of vriendin een voorstel doet om samen iets gevaarlijks te gaan doen.

Natuurlijk kun je niet altijd doen waar je zelf zin in hebt en uiteraard moet je rekening houden met andere mensen, maar het is niet zo dat je altijd moet doen wat een ander van je wil. Je kunt goede redenen hebben om nee te zeggen.

Kun je zelf nog meer vriendelijke manieren verzinnen om nee te zeggen?

Doe je wel eens iets tegen je zin? Bijvoorbeeld bij een vriend gaan spelen, terwijl je eigenlijk liever thuis zou blijven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *