Stemmen van de lente

OB-MB-BB
OB-MB-BB Bij de lente hoort een sprookjesachtig lentemuziekje! Dat vond Johann Strauss junior ook al. Hij leefde in de Romantiek.
Dat is ongeveer de 19e eeuw.

Johann schreef in 1882 “Frühlingsstimmen.” Dat betekent: stemmen van de lente. Hij wilde laten horen hoe fijn alles weer voelde, als de lente terug kwam.

De tekst voor de solo was van Richard Genée. Hier lees je wat er ongeveer in het eerste couplet gezongen werd..

De leeuwerik zweeft in de blauwe lucht.
Het zachte windje waait mild en zijn lieve adem kust het veld.
Lente in al haar pracht wordt verwacht.
Ach… alle narde dingen zijn voorbij.
Zorgen worden milder.
Goede verwachtingen.
Het geloof in geluk keert terug.
Zonneschijn, je verwarmt ons.
Ach.. alles lacht… o, o, wordt wakker!

Dit gevoel willen wij nu ook wel weer hebben.

Luister maar eens een stukje naar deze lentemuziek van Johann. Je hoeft niet per se het hele stukje af te luisteren. Er staan 3 verschillende versies op deze pagina.

1. Een instrumentale versie, met plaatjes van de lente

2. Een gezongen versie. Je ziet ook hoe mensen in die tijd uitgingen en gekleed waren.

3. Een versie waar er op de muziek gewalst wordt, in de prachtige kleren van die tijd.

Welke uitvoering vind je het mooiste?

Johann’s vader was componist en zijn broers ook. Zijn vader wilde niet dat zijn jongste zoon ook componist werd, maar Johann deed het stiekem toch. En toen werd hij nog veel beroemder dan zijn vader en broers. Die waren toen héél jaloers op hem. 

Bij de première was het lentestuk geen succes, maar uiteindelijk werd de wals heel beroemd. Later voegde hij er ook een solo-stem aan toe, voor de beroemde zangeres Bianca Bianchi.Soms gebruiken ze het stuk wel eens als een tussendoor-aria in de operette Die Fledermaus .

Johann kon zo goed walsen componeren, dat hij de bijnaam “De Koning van de wals” kreeg. Heb je wel eens gehoord van de Weense wals? Dat is een muziekstuk in driekwartsmaat. Dat betekent dat je steeds telt: 1,2,3, 1,2,3,1,2,3, enz.

Het is een dans voor orkest die in zijn tijd veel gedanst werd in grote danszalen in Wenen. Johann leefde ook in Wenen. Daar werden soms bals gehouden, waar prachtig geklede dames en heren bij elkaar kwamen om samen te dansen.

Stel je het verhaal van Assepoester er maar bij voor. Dames in mooie wijde jurken, mannen strak in het pak. Ze buigen en knikken en zwieren over de dansvloer. Natuurlijk dansen ze vaak een wals. Bekijk het filmpje hiernaast maar eens.

Johann kon zo goed walsen componeren dat hij ervoor zorgde dat walsen niet alleen maar te horen waren in danszalen op bals, maar ook in concertzalen. Beroemde componisten zoals Brahms bewonderden Johann.

Kun jij een tekening maken bij deze muziek van Johann Strauss?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *