Sakura

MB-BB-ML

Japan is een prachtig land. In Japan is het bloeien van de kersenbloesem in de lente een heel belangrijk moment. Mensen in Japan krijgen er zelfs een dag vrij voor. Staan er bij jullie ook bloesembomen in bloei, in de lente?

Sakura.

Kersenbloesem, kersenbloesem. Ook al is de wind nog fris…

Kersenbloesem, kersenbloesem, zeg me dat het lente is.

**************************************************

Draag jij weer je roze jurkje, weet ik: winters gaan voorbij;

schijnt tussen jouw tere blaadjes bleek, de lentezon voor mij.

**************************************************

Kersenbloesem, kersenbloesem. Ook al is de wind nog fris…

Kersenbloesem, kersenbloesem, zeg me dat het lente is.

**************************************************

In de lente zie je de kersenbloesem bloeien. Daar gaat dit liedje over. De muziek is niet echt Japans, maar er is wel een stukje van een Japans volksliedje in verwerkt. Dat liedje heet: Sakura. Dat is het Japanse woord voor kersenbloesem.

Dit is een liedje dat gaat over het verlangen naar de lente. Hierin is een stukje van een Japans volksliedje gebruikt. In Japan vieren ze één keer per jaar een kersenbloesem-feest.

De natuur neemt een belangrijke plaats in in het leven van Japanners. Kersenbloesem, oftewel sakura, heeft helemaal een bijzondere betekenis.

Als het land na de koude winter weer versierd wordt door die prachtige rose bloemetjes, komen de Japanse mensen ook weer tot leven.

Ze picknicken onder bomen, de tempels blijven laat open en iedereen gaat kijken naar de bloeiende kersenbomen. Dat noemen ze hanami.

Iedereen neemt de tijd om even te genieten van wat de prachtige natuur ons biedt. Het Japanse weerbericht geeft voorspelt zelfs wanneer het bloesemtijd is.

Hopelijk kunnen ook wij weer gauw genieten van de bloesembomen in de lente!

Kun je in dit muziekje horen dat het over Japan gaat?

Hieronder staat de karaoke versie.

Manga

Japan is een land, dat bekend staat vanuit de geschiedenis. Maar het is ook een super modern land, waar de gezondheidszorg en de technische ontwikkelingen ver gevorderd zijn.

Maar, wat de geschiedenis van Japan ook allemaal inhoudt, het is altijd een land geweest met een speciale cultuur waarin “schoonheid” centraal stond. Zo is er een speciale opvatting over bloemschikken: ikebana. Er is ook een speciale manier om met aandacht thee te drinken. Theedrinken is dus een kunstvorm in Japan.

Jullie kennen zelf ook een kunstvorm uit Japan. Dat komt doordat jullie tv kijken. Bepaalde series komen uit Japan. Je herkent ze zo. Denk maar aan Pokémon. Pokémon is getekend in de Manga stijl. Manga is een vorm van Japanse strips. Deze strips horen helemaal bij de cultuur.

Manga ontstonden rond 1945-1950, doordat de Japanse mensen strips leerden kennen door de Amerikaanse soldaten die in hun land kwamen na de 2e Wereldoorlog. Die namen stripboeken mee van G.I. Joe. De Japanse mensen gingen hun eigen strips maken. Dat is manga. Er zijn heel veel verschillende soorten manga: romantiek, avontuur, detectives, fantasy, games enz.

Je herkent de tekenstijl van manga wel snel. De figuren hebben grote ogen, lang en veel haar, korte rokjes, tekstballonnetjes, drukke emoties. De manga veranderen wel steeds.

Anime

Rond 1900 ontstonden er in Japan al filmpjes. Dat waren geanimeerde emoties. Dat heet: anime. Eigenlijk betekent dat gewoon “tekenfilm”.

Toen Manga populair werd, werd de stijl van Manga meegenomen in de animé. Kenmerkend voor anime is het sterke kleurcontrast.

De Japanse Walt Disney heet Hayao Miyazaki.

Jullie kennen een Manga waar een anime van is gemaakt: Pokémon.

Kawaii

Een deel van de Japanse cultuur draait om “schattigheid”. Schattigheid is super belangrijk in de Japanse cultuur.

Het Japanse woord daarvoor is “kawaii”. Mensen, dieren, dingen die zacht, verlegen, kwetsbaar, kinderlijk zijn, vindt men schattig. Kleren kunnen kawaii zijn, manga, een handschrift, mensen. Eigenlijk alles kan kawaii zijn. Je ziet het in het hele leven terug.

Het woord kawaii komt van kawaiso. Dat betekent “meelijwekkend”.

Dat kawaii belangrijk werd, gebeurde in de jaren 70 van de vorige eeuw. In Japan schrijven de mensen verticaal. Maar tienermeisjes gingen toen horizontaal te schrijven, in grote, ronde karakters. Ze versierden hun handschrift met sterretjes, emoji’s, hartjes. Het werd op de scholen verboden, omdat het niet zo erg leesbaar was.

Maar in stripverhalen werd het juist weer gebruikt en ook bij reclamebureaus. Veel bedrijven hebben zelfs een eigen kawaii mascotte. Die is meestal aaibaar en in zachte kleuren. Ook politici hebben vaak zo’n kawaii karakter. Stel je eens voor dat bijvoorbeeld premier Rutte een eigen schattig poppetje zou hebben.

Jullie kennen allemaal een kawaii figuurtje. Hello Kitty is een voorbeeld van kawaii.

Je kunt zelf ook leren tekenen op de kawai manier. Kijk maar eens onder deze link op Pinterest