Seizoenen indelen

MB-BB-BBS

Waarom zijn er seizoenen?

Weet je dat de aarde een beetje scheef staat en in een jaar een heel rondje om de zon draait? Daardoor schijnen de stralen van de zon niet recht op de aarde. Daardoor ontstaan de seizoenen. Wil je daar meer over weten, of vraag je je af wat nou eigenlijk zomertijd en wintertijd is? Luister en kijk dan naar deze filmpjes.

Astronomische seizoenen

Eerst keken mensen naar de lucht om te kijken welk seizoen het was. Men keek vooral naar de stand van de sterren. Daarom noemen we dat de “astronomische” indeling, waar het Griekse woord “astere” in voorkomt. Dat betekent “ster”. Zij keken dus al naar de sterren en probeerden logica te ontdekken.

Er wordt wel gedacht dat de oude Romeinen de allereersten waren die die vier seizoenen benoemden. Ze hadden wel een andere indeling dan wij.

Aan het begin van een astronomisch seizoen is er een speciale gebeurtenis:

  1. In de winter: de winterzonnewende. Als de winter begint, is de dag het kortste. Vanaf die dag worden de dagen steeds langer. Midwinter is dus niet in het midden van de winter, maar aan het begin van de winter. Dan is de kortste dag van het jaar op ons noordelijk halfrond. Daarna worden de dagen langer en langer. In de winter rust de natuur uit.Alles is kaal en dor. Tenminste… dat lijkt zo… onder de grond gebeurt er van alles. Veel dieren houden een winterslaap.
  2. In de lente: de lente equinox, oftewel het lentepunt. De nacht en de dag zijn precies even lang. De zon staat loodrecht boven de evenaar. Daarna worden de dagen steeds langer, oftewel het is langer licht. Daardoor is alles ook wat warmer. In de lente komen er blaadjes aan de bomen en wordt de wereld groener. Vogels gaan dan nestjes bouwen en ook andere dieren durven het aan om jongen te krijgen.
  3. In de zomer: de zomerzonnewende. Als de zomer begint is de dag op zijn langst. Vanaf dat moment worden de dagen dus (gek genoeg) steeds korter. In de zomer komt alles tot bloei. Veel dieren worden volwassen en “vliegen uit”.
  4. In de herfst: de herfst equinox, oftewel het herfstpunt. De dag en de nacht zijn precies even lang. De zon staat loodrecht boven de evenaar. De dagen worden nog korter en de nachten langer.

Op het zuidelijk halfrond gaat dit alles precies omgekeerd. Kerst valt voor hen in de zomer en Pasen in de herfst.

Die wisselende data zijn super onhandig voor klimatologen en mensen die het weer voorspellen.De speciale gebeurtenissen vallen namelijk niet steeds op dezelfde dag. Daarom hebben we afgesproken dat we gewoon zeggen dat een nieuw seizoen op de 21e begint, hoewel dat soms ook de 23e kan zijn, bijvoorbeeld.

Meteorologische seizoenen

Omdat de astronomische indeling eigenlijk niet goed klopte en de seizoenen niet altijd precies op de 21e begonnen, besloot een weerorganisatie al in in 1780 om “meteorologische” seizoenen in te voeren.

Ze werkten niet met één vaste datum, maar gingen uit van de algemene weersomstandigheden in een bepaalde periode. Een lastiger woord hiervoor is: meteorologische omstandigheden. Zo bepalen ze de meteorologische winter. Ze kwamen erachter dat

  • het in de maanden maart, april en mei, meestal lenteweer is. Dus lieten ze de lente 1 maart beginnen.
  • het in de maanden juni, juli en augustus meestal zomerweer is. Dus lieten ze de lente op 1 juni beginnen.
  • het in de maanden september, oktober en november meestal herfstweer is. Dus lieten ze de herfst op 1 september beginnen.
  • het in de maanden december, januari en februari meestal winterweer is. Dus lieten ze de winter op 1 december beginnen.

Winter

Midwinter is eigenlijk niet in het midden van de winter, maar aan het begin van de winter. Dan is de kortste dag van het jaar op ons noordelijk halfrond. Daarna worden de dagen langer en langer.

Lente

Meestal begint de astronomische lente bij ons, op het noordelijk halfrond, o in de buurt van 21 maart. Dan gaat de zon bij ons, in Europa, op het noordelijk halfrond, door het lentepunt. In de lente komen er blaadjes aan de bomen en wordt de wereld groener. Vogels gaan dan nestjes bouwen en ook andere dieren durven het aan om jongen te krijgen.

In de lente bereiken de stralen van de zon ons al veel sneller dan aan het begin van de winter. Als de lente begint zijn de dag en nacht ongeveer even lang. Vanaf dat moment worden de dagen echt langer dan de nachten. Het is dus langer licht en daardoor ook wat warmer.

Zomer

21 juni is bij ons de zomerzonnewende. Dan begint de zomer en is de dag het langste. Het is dus heel gek, maar als de zomer begint, leven we eigenlijk al weer toe naar de winter.

Herfst

Maar eerst moeten we nog voorbij het herfstpunt. Dan is de nacht even lang als de dag. Daarna worden de dagen korter.

Op het zuidelijk halfrond gaat dit alles precies omgekeerd. Kerst valt voor hen in de zomer en Pasen in de herfst.

Soms rekenen mensen het begin van een seizoen anders uit. Dan nemen ze niet 1 vaste datum, maar dan kijken ze naar de weersomstandigheden. Een lastiger woord hiervoor is: meteorologische omstandigheden. Zo bepalen ze de meteorologische winter. De meteorologische lente begint op 1 maart.