Jezelf zijn, your true colours

MB-BB

True colours B:

Kan jij in je klas jezelf zijn?

True colours betekent letterlijk: echte kleuren, maar je zou het kunnen vertalen met “je ware aard”, oftewel: wie je echt bent. Hoewel het iedereen vrij zou moeten staan om te zijn wie hij/zij/hen/die is, is het soms best moeilijk of spannend om te laten zien wie je echt bent. Hoe zal de groep reageren? Je bent best dapper als je dat doet, want niet iedereen reageert leuk op je.

We gaan een grappige acteeroefening doen. We gaan liegen, om elkaar beter te leren kennen. De oplettende luisteraar en kijker heeft wel door wie liegt.

Deze oefening past goed bij het liedje “True colors”. Het gaat om de kleuren van de regenboog, die symbool zijn voor iets anders. Alle kleuren samen vormen één regenboog. Alle mensen samen vormen één mensheid.

Er staan verschillende versies van dit liedje op de site. Dit keer kijken en luisteren we naar Justin Timberlake en Anna Kendrick met een popversie van het nummer.

Justin Timberlake en Anna Kendrick

Diep in hun hart willen mensen meestal bij de groep horen en aanvaard worden zoals hij/zij/hen is. Soms sluiten mensen of groepen bepaalde mensen buiten.

Niet ieder mens wordt gemakkelijk geaccepteerd. Mensen hebben snel een mening en zelfs een vooroordeel over andere mensen. Het lijkt of er allerlei ongeschreven regeltjes zijn. Meisjes mogen niet… Jongens kunnen niet…..

Als mens wil je er graag bij horen, dus veel mensen doen hun best om zoveel mogelijk “normaal” te zijn. Soms worden ze daar zelf ongelukkig van. Want wat is nou eigenlijk normaal?

Als iedereen vindt dat je een merkbroek moet dragen om erbij te horen, gaan heel veel mensen zo’n broek dragen. Niet alleen omdat ze dat een mooie broek vinden (wat natuurlijk vaak best zo is), maar soms ook om niet op te vallen en om niet door de groep buitengesloten te worden. Het is heel heldhaftig als je toch gewoon blijft doen wat bij je past. Het is een goed voorbeeld voor andere mensen. Die durven dan misschien ook te laten zien wie ze echt zijn. Zitten er zulke “helden” in jullie groep?

Af en toe worden mensen vreselijk gepest, omdat de groep besluit dat ze té anders zijn. Dat richt heel veel schade aan bij de mensen die gepest worden. Gepest worden zorgt voor een groot trauma, waar je je hele leven last van kan blijven hebben.

Acteeroefening: elkaar beter leren kennen door te liegen.

Om de beurt vertelt ieder kind in de klas drie dingen over zichzelf. Twee dingen die waar zijn en één ding dat verzonnen is en dat dus niet waar is. De groep moet raden wat waar is en wat niet.

Als je wil dat iedereen aan de beurt komt, duurt dat best lang. Jullie kunnen het ook anders aanpakken:

Een aantal kinderen kunnen dit voor de groep doen, daarna kan de groep in tweetallen verdeeld worden en kan iedereen twee aan twee met elkaar delen wat waar is en wat niet. Als de docent klapt, schuiven de kinderen door naar een ander kind.