Sinterklaas klassiek 2

MB-BB-ML

Het is weer bijna St. Nicolaas. Dan zingen we alle bekende Sinterklaasliedjes weer. Soms wordt de tekst wat aangepast, omdat de woorden wel héél ouderwets zijn.

De melodietjes van deze Sinterklaasliedjes zijn niet altijd speciaal bedacht voor die woorden. Vaak zijn er woorden gemaakt op muziek van klassieke componisten.

De Duitse componist Schumann (1810-1856) leefde in de 19e eeuw. Hij maakte muziek die toen in was. Die periode in de klassieke muziek heet “De Romantiek”

Schumann schreef mooie pianomuziek, ook speciaal voor kinderen. Hij heeft er een boek vol van geschreven. Eén van zijn nummers heet De vrolijke landman. Het gaat over een vrolijke boer die op het land werkt.

Wij gebruiken zijn melodie voor een Sinterklaasliedje. Luister maar eens. Weet je welk liedje het is? De oplossing staat in het filmpje ernaast of in het filmpje hieronder.

Hij komt, hij komt, gezongen door Monique Smit

Er zijn ook klassieke componisten geweest die speciaal voor het Sinterklaasfeest muziek componeerden. De Oostenrijkse componist Haydn schreef de Missa Sancti Nicolai en de Engelse componist Benjamin Britten schreef in 1948 de Sint Nicolaas cantate. Als je er interesse in hebt, kun je die muziek opzoeken op You Tube.