Sinterklaas klassiek 1

MB-BB-ML

Het is weer bijna St. Nicolaas. Dan zingen we alle bekende Sinterklaasliedjes weer. Soms wordt de tekst wat aangepast, omdat de woorden wel héél ouderwets zijn.

De melodietjes van deze Sinterklaasliedjes zijn niet altijd speciaal bedacht voor die woorden. Vaak zijn er woorden gemaakt op muziek van klassieke componisten.

De woorden van “Daar wordt aan de deur geklopt” zijn geschreven op de melodie van het liedje “O du lieber Augustin”. De woorden van dat liedje werden al in de 17e eeuw in Oostenrijk geschreven.

Augustin was een meneer die zingend en doedelzakspelend langs de herbergen van de Wenen ging om daar zijn brood mee te verdienen. Hij viel op een avond dronken in slaap in de goot

.

Omdat in die tijd de pest heerste, liepen er mensen door de stad die de dode lichamen ophaalden. Ze dachten dat Augustin dood was en gooiden hem met doedelzak en al in een graf. Toen hij wakker werd, kon hij niet uit het graf klimmen. Hij ging toen op zijn doedelzak spelen. Toen mensen hem hoorden, redden ze hem. Gelukkig kreeg hij niet zelf de pest. Hij werd een symbool van hoop.

De componist Johann Nepomuk Hummel maakte op dit volksliedje allerlei variaties.

De componist Johann Nepomuk Hummel maakte op dit volksliedje allerlei variaties. Die kun je hierboven beluisteren.

Hiernaast hoor je hoe wij het liedje vandaag de dag zingen en misschien wel dansen.