Toujours l’amour

BB-ML

Dit is een kerstliedje van Kzing. Eigenlijk is het een soort kerstgroet van Kzing aan jullie allemaal. Op deze pagina vind je ook informatie over het gebruik van elkaar kussen onder de mistletoe.

In Frankrijk is “altijd”: “toujours”. En liefde is “amour”. Toujours l’amour betekent dus: altijd de liefde… Met dit liedje wordt bedoeld dat liefde het belangrijkste is in het leven. En dan praten we niet perse over liefde die een stelletje voor elkaar voelt. Het kan ook gaan om de liefde tussen ouders en kinderen, broers en zussen, grootouders en kleinkinderen. Liefde is er in vele vormen.

Het is een oude speeldoos, die steeds hetzelfde speelt.
Wat gek toch dat dat liedje, de mensen nooit verveelt.
Je ruikt de geur van vroeger. Je hoort het “Ho-ho-ho.’
En je kust je allerliefste: onder de Mistletoe.

Refrein:
Toujours, toujours l’amour, l’amour toujours, ca c’est comme un rève.
Toujours, toujours l’amour, l’amour toujours, car la vie est brève.

Je ruikt een kerstig luchtje. Je hoort een oud verhaal.
Je ziet een zoete film. We dromen allemaal,
van warmte, sneeuw en lichtjes. Dat is nou eenmaal zo.
En je kust je allerliefste: onder de Mistletoe.

Toujours, toujours l’amour, l’amour toujours, ca c’est comme un rève.
Toujours, toujours l’amour, l’amour toujours, car la vie est brève.

Dit lied gaat niet alleen over l’amour van de Fransen, maar ook over een gebruik uit Engeland en Amerika: elkaar met kerstmis kussen onder de maretak. Het Engelse woord voor maretak is mistletoe. Dat is een plant die groen blijft. Hij komt uit de sandelhoutfamilie. De plant leeft bovenop bomen. Hij wordt ook wel vogellijm genoemd. Het woord komt van het Angelsaksische woord “mistel”, wat “mest” betekent en het woord “tan”. Dat betekent “takje.” Eigenlijk heet het dus: Poeptakje.

Waarom zouden we elkaar nou kussen onder een poeptakje? Dat komt doordat deze tak bij de Kelten en Germanen een heilige plant was. Het was het symbool voor vruchtbaarheid. Een druïde sneed bij het midwinterfeest met een gouden sikkel een maretak uit de heilige eik, waar men bij elkaar kwam. Er werd vaak een dier geofferd. Dat offer was bestemd voor de godin Freya. Baldr werd bovendien gedood door een pijlpunt, gemaakt van maretak. Daarna deed met de mistletoe in water. Dat water werd gebruikt als beschermdrankje tegen ziekte en nare dingen.

Mistletoe is een symbool van vrede en liefde. Als vijanden elkaar onder een maretak ontmoetten, moesten ze hun wapens neerleggen en voor een dag een wapenstilstand houden. Daar komt de gewoonte vandaan om mistletoe aan je plafond te hangen en elkaar eronder te zoenen. In films zie je het gebruik best vaak. Meestal gaat het dan om een romantische film, maar eigenlijk is het meer een teken van vriendschap…

Toen de Christenen naar Europa kwamen, vonden ze dit gebruik heidens. Maar het lukte maar niet om de mensen er vanaf te brengen. Toen hebben ze het gebruik maar overgenomen. Er waren zelfs kerken waar Mistletoe diensten waren. Criminelen konden in die kerkdiensten vergeving krijgen.

In Engeland bleef het gebruik populair. Eerst moest je eigenlijk een besje van de mistletoe plukken, voor je elkaar mocht kussen. Maar dat hoeft tegenwoordig niet meer.

In Nederland is het gebruik nooit erg populair geweest.

Niet gevonden wat je zocht? Voer een nieuwe zoekterm in. Als je een lied rond een bepaald thema zoekt, stuur dan een mail naar info@kzing.nl