John Cage 3

MB-BB-ML

“De eerste vraag die ik mijzelf stel als iets niet zo mooi lijkt te zijn, is waarom ik vind dat het niet zo mooi is. Heel snel daarna ontdek je dan dat daar geen reden voor is.” John Cage

Dit is het derde deel dat gaat over de muziek van John Cage en over deze componist zelf.

John Milton Cage werd op 5 september 1912 geboren in Los Angeles. Zijn vader was een excentrieke uitvinder. Excentriek betekent dat iemand zich zo gedraagt dat de meeste mensen het raar en apart vinden. Zijn moeder was een journaliste. Je snapt dat hij met zulke ouders wel out of the box durfde te denken en anders durfde te zijn.

In deel 1 en 2 hebben we naar muziek geluisterd die John Cage “uitvond”. Hij was inderdaad eigenlijk een soort “uitvinder” in de muziek. Hij vond uit dat stilte belangrijk was. Hij vond uit dat gewone geluiden ook best muziek konden zijn.

We laten er nog een voorbeeld van horen:

Water walk was een compositie met water, terwijl de uitvoerder rondliep met een stopwatch, om op bepaalde momenten, bepaalde watergeluiden te maken. De klanken die het publiek maakte, hoorde volgens John Cage altijd bij de muziek.

Wat denk jij? Is dit muziek of een grap?

John Cage bleef altijd experimenteren. Dat was de reden dat de avant-garde componisten hem bewonderden. Zeker in Europa. Het woord avant-garde betekent “de voorhoede”, oftewel “de voorlopers.” Het is eigenlijk een woord uit het leger. Daar waren het soldaten die vooruit gestuurd werden om de boel te verkennen. In de kunst zijn het mensen die met nieuwe dingen experimenteren. Het woord werd in 1825 voor het eerst gebruikt voor een stroming in de kunst die wilde vernieuwen. Na Wereldoorlog II wilden jonge kunstenaars alles veranderen. Alles wat uit de “oude wereld” was, wilden ze helemaal anders. Dat had immers tot de oorlogen geleid. Ze gingen experimenteren met nieuwe vormen en nieuwe manieren. Logisch dat zij John Cage super vonden.

Door al deze experimenten heeft hij het begrip “muziek” echt veranderd. Muziek hoeft niet perse mooi te zijn. Muziek hoeft niet tonaal te zijn. Muziek kan toevallig zijn. Muziek hoeft geen maat te hebben, enz.. Daarom wordt hij beschouwd als één van de allergrootste vernieuwers.

John Cage was een heel bijzondere en veelzijdige man. Hij was meer dan een componist. Hij had ook andere bijzondere dingen. Vanaf 1954 verzamelde hij paddenstoelen en bestudeerde ze. Vanaf 1956 gaf hij les en leerde hij andere mensen om ook te gaan experimenteren. Veel kunstenaars kwamen die lessen volgen. Vanaf 1969 ging hij ook weer aan de gang met beeldende kunst. In 1961 schreef hij een boek over stilte.

John bleef altijd experimenteren en hij bleef altijd geloven in toeval. John overleed op 12 augustus 1992 in New York. Hij heeft heel veel invloed gehad op heel veel mensen, op de eigentijdse muziek, maar ook op popmuzikanten en muzikanten in andere stromingen.

Ben je er al aan toe om zelf iets te gaan componeren? Klink dan op het onderstaande linkje:

De laatste aflevering van de serie “John Cage” en de avant-gardistische muziek. We gaan zelf componeren.