Liedjes rond de Tweede Wereldoorlog

BB-ML

In tijden van nood is muziek iets dat mensen oppept en hen verbindt. Denk maar aan de tijd van Covid, waar mensen binnen moesten blijven. In Italië zongen ze samen door de open ramen.

Dat is ook zo in oorlogstijd. Tegenwoordig gebruiken de mensen in bezette gebieden, zoals Oekraine, natuurlijk veel social media. Ook daar zie je mensen die samen zingen. Dat was er nog niet in de Tweede Wereldoorlog. Maar toch hield men het nieuws in de gaten.

Veel mensen in Nederland luisterden in bezettingstijd stiekem naar Radio Oranje. Men noemde dat “De stem van strijdend Nederland”. Het was een radioprogramma van de Nederlandse regering. Die zat op dat moment in Londen.

Het programma duurde een kwartier en werd in de avond uitgezonden om 20.15 door de BBC in Londen. De eerste uitzending was 28 juli 1940. Koningin Wilhelmina kwam aan het woord en ze sprak het Nederlandse volk moed in. Dat deed ze in die jaren wel 34 keer. Ze vroeg wel steun voor de joodse mensen, maar mensen zeggen dat ze dit veel vaker had moeten doen. Radio Oranje waarschuwde de mensen geen eigendommen van joodse medeburgers te kopen, omdat die na de bevrijding zouden moeten worden teruggegeven.

In later tijd werd Radio Oranje samengevoegd met een andere radiozender. Die heette “De Brandaris” en was eigenlijk bedacht voor de Nederlanders die op zee waren. De naam werd: “Radio Oranje”. Vanaf die tijd, 1942, werd er opgeroepen tot verzet.

Eerst werd het zuiden van Nederland bevrijd. Meteen werden er radio uitzendingen vanuit Nederland gedaan. Dit deed Radio Herrijzend Nederland.