Laat de vlaggen wapperen!

MB-BB-BBS

Als mensen duidelijk willen maken dat ze bij elkaar horen, kiezen ze soms samen een vlag. Een vlag is een stuk stof met een bepaalde kleur of kleuren, of met bepaalde vormen of symbolen erop. Die kleuren, vormen en symbolen betekenen iets voor de mensen die die vlag kiezen. Onderaan de pagina kan je daar meer over lezen. In het onderstaande lied komen veel vlaggen voorbij. Ken je die allemaal?

Dit liedje is pas 2 februari gemaakt. Er is nog geen karaoke versie van.

Vlaggen die vertellen
in hun vlaggentaal
over de geschiedenis
Kijk naar hun verhaal.
Als iemand zijn vlag ziet,
weet hij: dit zijn wij.
Laat de vlaggen wapperen!
Iedereen is vrij!

Als je wil weten welke vlaggen je gezien hebt, kun je naar dit filmpje kijken:

Hier kan je zien van welke landen deze vlaggen zijn

Zoals we boven al zeiden, kiezen mensen die zich samen een groep voelen vaak een vlag uit als symbool van hun saamhorigheid.

Dat kan zijn omdat ze samen bij dezelfde voetbalclub horen… Kijk hier maar eens naar 2 voorbeelden:

, omdat ze samen aandacht willen vragen voor een bepaald onderwerp:

Vlag van de vrede
Regenboogvlag van de lhbtiq+ gemeenschap

Ook Gemeenten hebben vaak een eigen vlag, omdat de inwoners zich samen één voelen.

Vlag Hoorn
Vlag Enkhuizen

En vlaggen zijn vooral bekend als symbool van de eenheid van het volk van een land. Een volk is een groep mensen. Die mensen wonen samen in een bepaald land. In Nederland woont het Nederlandse volk. Ze hebben samen een vlag. Die ken je wel, die is rood, wit en blauw. We weten niet helemaal zeker wat de kleuren betekenen. Mogelijk staat het voor de opbouw van de bevolking in de tijd dat de vlag gekozen werd. Het rood staat voor het volk, het wit voor de mensen van de kerk en het blauw voor de edellieden.

De eerste keer dat de vlag genoemd wordt, is in 1572, hoewel de kleuren rood, wit en blauw al eerder in de geschiedenis genoemd worden. In 1579 werd de Unie van Utricht gesloten. Toen werd de prinsenvlag oranje-blanje-bleu (let op: het rood was toen oranje) de officiële vlag. Later is het oranje weer rood geworden. Je kan hier meer over lezen op

Over de vlag van Nederland

Er zijn regels voor hoe en wanneer je vlagt. In Nederland mag de vlag alleen gehesen worden tussen zonsopgang en zonsondergang. Als er ook andere vlaggen hangen, moet de Nederlandse vlag het beste plekje krijgen. Je mag vlaggen als er iemand jarig is of trouwt of als iemand voor een examen geslaagd is. Op Koningsdag en verjaardagen van leden van de koninklijke familie, hang je er nog een oranje wimpel bij. dat is bepaald toen het Verenigd Koningrijk der Nederlanden ontstond.

Als landen vlaggen hebben die op elkaar lijken, hebben die landen vaak iets met elkaar te maken. Aan de andere kant is het ook zo dat landen die vroeger gekoloniseerd waren door een land en nu vrij zijn, vaak voor een heel andere vlag kiezen; zo maken zij zich nog meer los.

Rood, blauw, wit zijn kleuren die je veel ziet. In communistische landen zie je ook veel rood. Je ziet vaak sterren, manen, kruisen. Al die dingen hebben betekenis. Vind je dit een leuk onderwerp? Houd er dan een spreekbeurt over.. of maak er een werkstuk over.