Nederlandse levenslied en zo

MB (soms)-BB-BBS-ML

Op deze pagina vind je een grappig lied over een zanger van vrolijke levensliedjes. Dat lied komt uit de musical Snap Face. Het vertelt ook meteen dat veel mensen neerkijken op dit genre. Maar eigenlijk is dat onterecht. Er worden heel veel mooie levensliedjes gemaakt. Dat kan je horen als je naar het materiaal daaronder kijkt.

Ik ben een fan van Gekke Henkie.
Die zingt beter dan Borsato en Frans Bauer; buiten kijf!
En al zijn hits die staan op Youdoebiedoep.
Bij zijn stemgeluid loopt er een kouwe rilling door m’n lijf.
Wat Gekke Henkie zingt, dat is pas “zallef voor m’n ziel!”
Meteen toen ik hem hoorde, wist ik dat ie me beviel…

Hatsekiedo. Hatsekiedee.
Daar is geen letter Frans aan, dat zingt iedereen zo mee.
Hatsekiedee, hatsekiedo.
Hij zingt misschien niet zuiver maar z’n repertoire is zó!

Ik ben een fan van Gekke Henkie.
Om zijn liedjes te begrijpen hoef je niet te denken, man.
Ik had ze zelf wel kunnen schrijven.
Zijn refreintjes zijn zo simpel dat een kip ze zingen kan.

Refrein

Wanneer ik voor u zing dan komt er passie in de zaal.
Geen mens die houdt ’t stil, wanneer ik roep: “Nu allemaal!”

Refrein

Mijn buurman lacht hem uit, noemt Henkie “echt zo’n simpel type!”
Ik laat hem lekker lullen. Henkies teksten zijn zo diep.

Refrein. (Aan het eind een beetje anders.)

Wat is nou eigenlijk een levenslied?

Een levenslied is een lied waarin mensen vertellen over alles wat er kan gebeuren in het leven. Vaak gaat het over droevige dingen en ook heeft het heel vaak een “moraal”. Dat betekent: je krijgt een boodschap mee. Bijvoorbeeld: “Wees je ouders dankbaar…”, of “alcohol maakt meer lief dan je weet”…

De vorm van het lied

Meestal zijn er simpele coupletten, met simpele teksten en melodie, met daartussen refreinen die iedereen mee kan zingen. Veel mensen voelen zich verbonden met de tekst. Ze kunnen het mee-voelen.

De dievenwagen is een voorbeeld van zo’n levenslied met moraal. Het werd onder andere gezongen door iemand wiens naam voor altijd verbonden zal zijn met het levenslied: Willy Alberti. Een zanger uit de Jordaan. Dat is een wijk in Amsterdam waar veel volkszangers vandaan komen. Ze zingen met de bekende “snik” in hun stem.

Oorsprong

Het woord “levenslied” werd bedacht door één van de twee belangrijkste mensen die het gebruikten: Jean- Louis Pisuisse ( Kijk bij: Mens durf te leven), of Max Blokzijl. Zij zochten iets dat leek op het Franse chanson. Beroemde vertolkers van het levenslied voor de Tweede Wereldoorlog waren Speenhoff, Louis Davids en Wilile Derby.

Een smartlap is een levenslied waarbij een verhaal verteld wordt. Dat begint bij het begin en loopt heel vaak slecht af. Een smartlap wordt vaak gezongen met een “snik”. Dat is om aan te geven dat het lied recht uit het hart komt.

Na de oorlog werd de Vlaming Bobbejaan Schoepen er beroemd mee. In Nederland was het genre ook populair in de jaren’50 tot ’80. Toen leefden er nog veel mensen die niet zo goed Engels spraken. Die draaiden op de radio graag Nederlandstalige levensliederen. Beroemde Nederlandse namen zijn:

Willy Albertie (de vader van Willeke Alberti) en Willeke zelf ook. Ze zongen ook samen. Zij kwamen uit de Jordaan. Die wijk in Amsterdam staat bekend om grote vertolkers van het levenslied. Denk aan “Tante Leen” en “Johnny Jordaan “.

Producers als Pierre Kartner (die zelf dus ook dit genre zong) en Johnny Hoes brachten veel artiesten die het levenslied zongen: De zangeres zonder naam, Jantje Koopmans, Corry en de Rekels, Koos Alberts, Frans Bauer, Corry Konings, Marianne Weber, Jan Smit….

We zien dat er ook nieuwe vertolkers van het levenslied opstaan, zoals Jannes, John de Bever en Thomas Berge.

Langzamerhand zijn Engelstalige liedjes heel erg populair geworden. Vaak hoor je dat het levenslied in het Nederlands “raar” klinkt. Het genre is ook een beetje opgegaan in de singer-songwritermuziek, met pop-invloeden en rap-invloeden etc. Toch zijn er nog steeds mensen die het Nederlandse levenslied ten gehore brengen.