Oorlogswinter, hongerwinter

BB- ML

De winter van 1944-1945 noemt men wel de Hongerwinter. Door de oorlog was er bijna geen eten meer te vinden, vooral in de steden in West Nederland. Meer dan 20.000 mensen kwamen om het leven door honger en kou.

Dit lied geeft aan hoe ver vaders (en moeders) gaan om hun kinderen te beschermen.

Een vader en zoon vertrekken uit de grote stad op een fiets met houten banden. Ze gaan op zoek naar eten, op het platteland. Onderweg vinden ze geen onderdak. In Oosterwolde, Friesland, aangekomen, krijgt de jongen een plek. Hij heeft te eten. De vader rijdt ondervoed weer terug. De jongen denkt de vader terug te zien als het vrede is, maar ze zien elkaar nooit meer. De tekst is van Hans Dorrestijn. Harry Bannink schreef de muziek voor de televisieserie van het boek Oorlogswinter. (1975). Herman Schoonderwalt maakte een arrangement voor orkest.

In 1972 schreef Jan Terlouw (politicus en schrijver) het boek Oorlogswinter. Het was gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Er is in 1975 een televisieserie gemaakt naar aanleiding van het boek en in 2008 is er ook een film gemaakt over het boek. Als je op de linkjes klikt, kan je er voorbeelden van zien op YouTube. Let op: de beelden zijn best heftig ! Er is wel verschil tussen het boek en de verfilming. Het boek is erg de moeite waard, maar het is best een lastig boek. Er staan woorden in die nu niet meer zo bekend zijn.

Er was geen gas en geen elelktriciteit. Dus er was geen licht en geen verwarming. Sommige mensen hadden een knijpkat, of men had kaarsen. Men ging maar vroeg naar bed. Je mocht toch ook de straat niet meer op.

Mensen gingen vaak eten halen in gaarkeukens. Daar moest je je bonnenkaart laten zien en dan kreeg je slappe soep, vaak van aardappelschillen. Mensen moesten wachten in de verschrikkelijke koude. Het eten werd vaak warm gemaakt in een conservenblikje. Daar maakte men een gaatje in en er werden kleine takjes in aangestoken.

In de grote steden was de honger het ergste. Mensen aten bloembollen, suikerbieten, katten en honden. Bomen werden omgezaagd voor het hout.

De mensen die uit die tijd nog leven, hebben heel nare herinneringen aan deze hongerwinter.