Soul

BB-BBS-ML

Soul is een muziekstijl die al in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw is ontstaan uit gospelmuziek en rhythm ’n blues, bij mensen van kleur. Dat gebeurde in de zuidelijke staten van de Verenigde Staten.

De naam “soul”, die letterlijk “ziel” betekent, werd voor het eerst gebruikt in 1961. Het werd zo genoemd, omdat het muziek was waar mensen hun hart en ziel in legden. Heel gevoelvolle muziek.

Soul kwam voort uit de gospelmuziek. Daarom is zang ook zo belangrijk in deze muzieksoort. Het woord gospel betekent het evangelie. In het zuiden werd in de kerken veel gezongen. De mensen loofden God vol overgave, ook in hun muziek.

De mensen die in zo’n kerkkoor zongen, leerden er goed zingen. Dat deden ze niet alleen in de kerk, maar ook in het gewone leven. Dan zongen ze niet alleen over God, natuurlijk. Zo ontstond een soort rhythm and blues.

Een bekende naam uit de begintijd is Dale Cook. Hij werd geboren in Mississippi als Sam Cooke, maar hij nam een artiestennaam aan. Dat deed hij omdat niet iedereen het goed vond als mensen de muziek gebruikten om niet kerkelijke liederen te zingen. Dale Cook noemt men wel de koning van de soul.

Ook James Brown is een bekende soul artiest. Hem noemen ze de Godfather of soul, oftewel: de peetvader van de soul. Zijn muziek loopt een beetje vooruit op funk.

Een andere artiest die je zou moeten noemen als je het over soul hebt, zijn Jackie Wilson.

Ike en Tina Turner combineerden soul met rock”n roll.

Aretha Franklin noemen ze wel The Queen of soul, oftewel de koningin van de Soul.

gospel

Dale cook

James Brown

Jackie Wilson

Ike en Tina Turner

Aretha Franklin

In de Memphis soul hoorde je een zang, blazers, een Hammond-orgel en ritmische drums.

Motown was een soort “soul” die blanke, of witte mensen ook mooi vonden. Hier horen namen bij zoals Diana Ross en Marvin Gaye. Ook Michael Jackson zong dit soort muziek in zijn begintijd bij the Jackson. Er zijn nog veel meer super beroemde artiesten uit die tijd. Ga maar eens luisteren.

Je had ook nog Chicago soul. Dat noemde men ook wel zachte soul, door de mooie orkestachtige klanken. Hier horen namen bij als Etta James en Earth, Wind and Fire.

Er wordt ook wel een onderscheid gemaakt tussen Southern en Northern soul. Maar ja, er is zveel te vertellen over soulmuziek. Als ik dat doe, komt er geen eind aan deze podcast. Misschien vind je het wel leuk om er zelf een werkstuk over te maken!

Zoek nu fragmenten van deze drie verschillende soorten soulmuziek:

Memphis soul

Motown

Chicago soul

Ongeveer halverwege de jaren 70 van de vorige eeuw, ontstond er een soul-achtige dansmuziek: disco.

Soul Train was een Afro-Amerikaans muziekprogramma met dans en spelletjes. De bedenker was Don Cornelius. Het was Afro-Amerikaanse muziek voor en door Afro-Amerkanen. Maar het werd eigenlijk door heel veel mensen bekeken.

Het programma werd in de V. S. uitgezonden van 1971 tot 2006. Er traden artiesten op die geïnterviewd werden en die 2 nummers uitvoerden.

Het programma bracht soul muziek onder de aandacht. Het was heel lang heel populair. Maar toen er nieuwe Afro-Amerikaanse muziek in opkomst kwam, zoals hiphop en rap en het programma daar liever geen aandacht aan besteedde, werd het minder populair.

Kijk nu naar een stukje van de soul train

Na de jaren 80 was de tijd van de “echte” soul voorbij, hoewel sommige artiesten toch bleven musiceren in die stijl, zoals Randy Crawford bijvoorbeeld. Maar veel vroegere artiesten van kleur probeerden het publiek voor zich te winnen met de dansachtige muziek.

Ook in andere landen waren en zijn er artiesten die soul maakten. In ons land werd soul onder de aandacht gebracht in het radioprogramma “De soulshow”. Daarin hoorde je soul, maar ook disco.

In de 90er jaren van de vorige eeuw, ontstond een soort herleving van de ouderwetse soul. Men noemde dat wel neo-soul, of New soul. Elementen van soul werden in de hiphop muziek gebruikt.

In onze tijd zijn er ook artiesten geweest die geïnspireerd werden door de soul, zoals bijvoorbeeld Amy Winehouse, Duffy en Adele.

Wat betreft Nederlandse soulartiesten kun je denken aan Trijntje Oosterhuis, Alain Clark, Glennis Grace, Ruth Jacott en nog vele anderen.

Luister nu naar wat muziek van deze artiesten.

Randy Crawford

Amy Winehouse

Duffy

Adele

Alain Clark

Glennis Grace

Ruth Jacott