Troika

OB-MB-BB-ML

Sergej Prokofiev 1891-1953

Troika is een muziekstuk van meneer Sergej Sergejovitsj Prokofiev. 1891- 1953 Sommige mensen schrijven: Prokofjev.

Misschien vind je het genoeg om te weten dat een troika een slee uit Rusland was.

Kun je in de muziek horen dat het om een slee gaat?

Kun je horen dat de muziek uit Rusland komt?

Ken je instrumenten die op het filmpje te zien en te horen zijn?

Wat vind je van de muziek en waarom?

Misschien vind je het leuk om meer te leren over dit muziekstuk en de componist die het gemaakt heeft. Dan kun je lezen wat hieronder staat.

Het woord troika betekent drietal. In dit muziekstuk is het een rijtuig of een slee die getrokken werd door drie paarden. Omdat het in Rusland in sommige gebieden ijskoud is, was het vaak een slee.

Het middelste paard loopt in draf en is aangespannen. De andere twee die erbuiten zijn, galopperen. Er gaan twee teugels naar het middenpaard en twee naar de buitenkant van de zijpaarden.

Dit vervoermiddel werd veel gebruikt in Rusland. Eerst voor postkoetsen. Later gebruikte iedereen het en nog later werden er wedstrijdjes mee gehouden.

De regering van de Sovjet-Unie dwong Prokofiev soms om muziek te maken waarin hij liet horen hoe geweldig hun land was. Dat vond hij niet altijd leuk. Ook dit muziekstuk ontstond zo. Het hoort bij de filmmuziek voor de film Luitenant Kijé.

Sergej kreeg in 1933 de opdracht om filmmuziek te schrijven over een soldaat, Luitenant Kijé. Misschien is het verhaal echt gebeurd… Door een foutje in de papieren werd een niet bestaande soldaat bevorderd tot luitenant en later tot generaal. Hij bestond niet, maar leidde een leger, trouwde met een prinses. Toen wilde de tsaar (de hoogste baas) deze bijzondere man ontmoeten. Maar die bestond natuurlijk niet, dus ging hij zogenaamd dood. Niemand wilde dat de tsaar erachter kwam.

Dit muziekstuk gaat dus over een sleetocht in de film, in een troika.

Troika, van Sergej Prokofiev

Wat vind je van de muziek? En waarom vind je dat?

Herken je muziekinstrumenten in de muziek?

Sergej werd geboren op een landgoed in de Oekraïne. Zijn moeder nam hem vaak mee naar de opera. Zo kreeg hij liefde voor de muziek. Hij ging dan ook naar het conservatorium van Sint-Petersburg. Hij had les van beroemde componisten zoals Rimski-Korsakov en Ljadov. Hij werd een pianist en dirigent.

In 1918 vluchtte hij naar de Verenigde Stagen, maar daar woonde al een andere Russische componist, Rachmaninov en die vonden de mensen daar beter. Toen ging hij maar naar Parijs. In Parijs zat een anderee Russische componist die in de weg : Stravinsky.

Zo kwam hij in 1927 terug in de sovjet-Unie. De regering daar haalde hem over om daar te blijven. Dat klinkt wel leuk, maar in die tijd was die regering erg gericht op hun eigen land en de manier waarop er daar geregeerd werd: het communisme.

Prokofiev overleed in 1953. En zelfs op de dag van zijn overlijden had hij last van een ander bekend iemand… de politicus Stalin. Die overleed op dezelfde dag. En toen kon het lichaam van Prokofiev niet eens het huis uit om begraven te worden.

Een heel bekend muziekstuk van Prokofiev is het sprookje Peter en de wolf. Maar hij schreef veel meer. Pianoconcerten, vioolconrten, symfonieën, opera’s. Hij schreef balletmuziek voor Romeo en Julia, filmmuziek voor de film Alexander Nevski…

De muziek van Prokofiev hoort bij de stroming Tonaal modern. Sergej was niet echt een vernieuwende componist. Hij maakte muziek zoals veel klassieke componisten dat voor hem hadden gedaan. Af en toe hoor je wel dat zijn muziek niet echt klassiek is, door de manier waarop hij samenklanken (harmonie) gebruikt en de manier waarop hij dissonanten (“valse” klanken) gebruikt. Maar meestal klinkt zijn muziek toch herkenbaar, net als de klassieke muziek.