Doornroosje

OB-MB-BB-SO-ML

Hou je van een sprookje? Luister dan eens naar deze bijzondere muziek. Er zit een mooi filmpje bij. Herken je het verhaal?

De Pavane van Doornroosje

Je hoorde de Pavane van Doornroosje van Maurice Ravel. Wat vind je van de muziek?

Maurice Ravel was een Frans componist die van 1875 tot 1937 leefde. Die periode heet in de muziekgeschiedenis “modern.” Ravel maakte tonaal moderne muziek. “Tonaal” betekent dat de muziek echt mooi en begrijpelijk klinkt.

Ravel schreef dit stuk tussen 1907 en 1910 voor de twee kinderen van vrienden, als quatre mains. (voor vier handen) Later maakte hij er voor een vriend een solostuk van. In 1911 maakte hij er een orkestversie van en nog een jaar later een ballet suite. Hij schreef er nog wat stukjes bij.

Hij maakte vooral “impressionistische” muziek. (Net als de beroemde inpressionistische componist Claude Debussy.)

Een pavane is een langzame dans. Dit stuk is een deel uit de suite Moeder de Gans. Een suite is een verzameling stukken, die in dit geval de sprookjes van Moeder de Gans als inspiratiebron hebben. Impressionisme is een muziekstuijl die je een indruk van de sfeer geeft. In dit geval gaat het om de sfeer van het slapende Doornroosje.

De onderdelen van de suite zijn:

1. Pavane van Doornroosje, die in het bos slaapt

2. Klein Duimpje

3. Laideronette, de lelijke heks, keizerin van de pagoden.

4. Het gesprek tussen Belle en het Beest

5. De feeërieke tuin. (De betoverende tuin.)

Nog wat meer informatie over Maurice Ravel

De moeder van Ravel was Spaans en zijn vader een Zwitser. De familie verhuisde naar Parijs. Ravel kreeg vanaf 7 jarige leeftijd pianoles. Hij is naar het conservatorium van Parijs gegaan. Zijn pianistenopleiding maakte hij niet af, maar later ging hij compositielessen volgen bij Gabriel Faure. Hij schreef veel pianostukken, maar later ook héél veel orkestmuziek. Uit veel van zijn muziek blijkt dat hij dol was op Spanje.

Ravel heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog als chauffeur gewerkt voor het leger. In 1916 ging hij ziek naar huis. Hij is nooit getrouwd en kreeg geen kinderen, maar hij schreef wel voor kinderen. Niet alleen de sprookjes van moeder de gans, maar ook het kind en de tovenarijen.  Hij bleef wonen in het huis van zijn moeder en reisde niet veel.

Wel reisde hij in 1928 voor concerten door de Verenigde Staten en Canada. Toen maakte hij zijn bekendste stuk: De Bolero. Hij kreeg een ziekte waardoor hij niet meer kon schrijven en stierf op 62 jarige leeftijd in Parijs.

Hij schreef veel prachtige muziek. Er is nog een dans van hem die wereldberoemd is geworden. Dat is de Boléro. Die staat hieronder.

Bolero van Ravel