Open de poort

MB-BB

Een liedje over de geschiedenis van de stad Hoorn. Niet alleen over vroeger, maar ook over nu. In Hoorn is de geschiedenis immers overal om je heen.

Kijk eens naar het filmpje. Zie je bekende dingen?

Verboden te embedden en kopiëren Copyright Ellis Castenmiller info@kzing.nl

Open de poort en kom binnen

dan kan het verhaal echt beginnen.

Ga mee door de poort naar de stad

die zo oud is dat zij ooit van goud is geweest.

Welkom in Hoorn.

Welkom in Hoorn.

*****************************************

Al wie hier komt, moet betalen.

Draag bij met je eigen verhaal en

dan wordt deze stad ook van jou.

Wie wil blijven die moet hier geschiedenis schrijven.

Waar de hoorn van overvloed vloeit

en de handel nog steeds welig bloeit

Welkom in Hoorn.

Welkom in Hoorn.  

Welkom in Hoorn.

Welkom in Hoorn.  

*****************************************

De stad Hoorn bestond al in de 17e eeuw, de tijd van de V.O.C. ; dat staat voor Verenigde Oostindische Compagnie.

De V.O.C was de eerste grote handelsmaatschappij die hele grote schepen liet varen naar verre landen. Daar haalden de mensen specerijen en andere luxe artikelen die de mensen hier wilden hebben.

De Nederlanders kregen ineens meer luxe. De kunst en cultuur nam ook een grote vlucht. In die tijd waren er beroemde schilders, schrijvers en dichters. Daarom noemt men de 17e eeuw ook wel eens de Gouden Eeuw.

Maar tegenwoordig zijn er mensen die dit woord niet oké vinden, omdat andere mensen moesten lijden, zodat wij die producten kregen. Die luxe producten zijn niet altijd op een eerlijke en menselijke manier verkregen.

In die tijd zijn veel mensen tot slaaf gemaakt en de producten zijn vaak tegen niet eerlijke prijzen uit andere landen gehaald. Soms werden zelfs landen afgepakt. In die tijd was dat normaal, maar nu denken we daar toch wel anders over.

Aan de andere kant zijn er ook positieve dingen voortgekomen uit deze periode. Zo hebben wij veel geleerd van de mensen uit andere culturen en veel goede dingen van hen overgenomen.

In Hoorn zijn allerlei dingen te vinden, die aan die tijd herinneren: gebouwen, straatnamen, standbeelden, musea etc.

Niet alle volwassenen hebben dezelfde mening over deze zaken.

Op dit moment verschillen volwassenen van mening over de vraag of het beeld van Jan Pieterszoon Coen moet blijven staan. Hij heeft Hoorn welvaart gebracht, maar hij heeft ook veel mensen uit Banda verdreven en vermoord. De vraag waarover de volwassenen kibbelen is: moet zijn beeld wel blijven staan? Of moet het naar het museum? Of moet het helemaal weg?

Het liedje zegt trouwens niet wat er moet gebeuren. Het liedje is alleen gemaakt om je te laten nadenken over deze zaken.

Het zegt wél dat het tegenwoordig gelukkig veel beter geregeld is dan vroeger. Tegenwoordig proberen nette mensen op een goede manier met elkaar samen te leven. Dat is de reden dat de kinderen hand in hand om het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen dansen.

Herken je zaken in het filmpje ?

Met dank aan de ondersteuning van de Gemeente Hoorn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *