Oebopsjebem

BB-ML

Een scat-liedje van Kzing en een .

Hee, dibbediedee!

Scabbedie scat maar met me mee.

Didgeriedoe van diedadoewap,

of van djibbedie djebbedie djee.

Yeah, yeah,

riggedie, diggedie, reggedie, deggedie,

djilly, djelly, djam.

Doe van doewap,

doedelidap,

oe bop sjebem.

Dit is een lied waarin wordt gescat.

Hieronder staat de karaoke versie:

Wat is scatten?

Scatten lijkt wel wat rappen in een soort jibber-jabber taal. De zanger doet net alsof zijn/haar stem een soort instrument is en maakt muziek met klanken.

Scatwoorden zijn bijvoorbeeeld: bippity, of doo wop, of razzamatzz, of scooby-dooby, of shoobity, of be-bop-a-lula, of shabazz…. Met die woorden kan je allerlei ritmes maken. Net alsof je als een instrumentalist aan het improviseren bent. Het woord Oebopsjebem, schrijf je eigenlijk Oo bop sh’bam. Hiermee werd de klank van de tenor saxofoon nagedaan.

In jazzmuziek wordt vaak gescat. Het werd al gedaan in de bluesmuziek, die eraan voorafging. Daar gebruikte men nog eenvoudige scatwoorden, soms voor bijvoorbeeld achtergrondkoortjes. Maar in de jazz ging men op een gegeven moment helemaal los. Niet alleen in achtergrondkoortjes.

Maar het gebruik van nep-woorden komt ook voor in andere muziek. Denk maar aan jodelmuziek of sommige muziek van Afrikaanse herkomst. Ook de oorspronkelijke bewoners van Amerika met een Indiaanse cultuur, gebruiken klanken om mee te improviseren. Je vindt het ook in de Joodse cultuur en ook in de Ierse en Schotse muziek hoor je woorden die niets betekenen.

Het is heerlijk om te scatten, vooral als je je lekker vrolijk voelt! Bovendien is het een goede oefening voor als je wil leren rappen. Je oefent met het ritmisch invullen van lettergrepen. Daarom gaan wij ermee oefenen.

In dit liedje is er eerst een couplet. Daarna is er een stukje waar je vrij kunt scatten. (Er staan voorbeeldwoorden in de tekst) en vervolgens komt het couplet weer terug. Veel succes!

Luister ook eens naar Scatman John

Luister ook eens naar Scatman John

Praten in klanken

Mensen gaan lekker los lekker met gekke klanken en een soort nep-woorden. Sommige nep-woorden zijn onomatopeeën. Dat zijn nep-woorden die klanken nabootsen:

Zeg de volgende klanken maar eens hardop. Weet je ook voor welk gevoel deze klanken gebruikt worden?

Weh, weh…

Waaah….

Ah…

Aha!

Oei!

Duh

Bah

Iiiiieuw…

Hee!

Huh?

Noh!

O, o…

Oh….

Mwah…

Meh…

Hm…. Verschillende manieren

Hmm, hmmm…

Yahoo!

Joehoe…