Romeinse muziek

MB de hoogste groep-BB

Een les over de Romeinse Oudheid. Sint Maarten was ook een soldaat in het Romeinse leger.

De Romeinen begonnen 200 jaar voordat Jezus Christus geboren werd, de wereld te veroveren. Ze zijn ook in Nederland gekomen. Kijk maar eens naar het onderstaande filmpje.

De Romeinen komen naar Nederland

Bij de Rijn werd het erg moeilijk voor de Romeinen, want de Germanen wilden niet veroverd worden.

De Romeinen hebben vele wegen aangelegd. Daarover trokken ze naar allerlei gebieden om die te veroveren. Dat deden ze trouwens heel slim. Als ze een land veroverd hadden, kregen ze dezelfde burgerrechten die de Romeinen hadden en ze mochten gewoon hun eigen cultuur houden. De Romeinen namen ook goede dingen uit hun cultuur over.

Op YouTube vonden we een mooi lied dat gaat over de Romeinse legioenen (het Romeinse leger) die naar andere landen marcheren. De muziek die je in het filmpje hoort,  is niet écht uit de tijd van de Romeinen, maar het is wel marsmuziek en geeft een goed beeld van hoe de Romeinen optrokken. We zouden graag willen vertellen wie het lied geschreven heeft, maar dat konden we niet vinden.

Romeinse muziek van Synaulia
Omdat de muziek in de tijd van de Romeinen niet echt opgeschreven werd, weten we niet zeker hoe de muziek toen klonk. Maar de Romeinen maakten zeker muziek. We weten uit geschriften dat Romeinse overwinnaars in Rome muzikaal werden binnengehaald. Militaire fanferorkesten liepen mee en speelden op hun trompetten en bazuinen.

Ook weten we dat er muzikale dichters waren. De bekendste daarvan is de wrede en gekke keizer Nero. Er wordt gezegd dat hij een lied over een brand in Troje zong, toen Rome afbrandde. Er wordt beweerd dat hij die brand zelf had aangestoken, omdat het hem een mooi schouwspel leek en dat hij de Christenen daar de schuld van gaf.

Keizer Nero maakte ook muziek. Hij hield tournees en deed mee aan songfestivals. Hij won altijd, want hij nam zijn eigen publiek mee en die moesten dan verplicht voor hem klappen. Het volk vond zijn talent middelmatig en hij won ook veel te weinig oorlogen. De Romeinen waren dus geen fan van hem. 

Er is heel veel informatie over wat voor soort muziek de Romeinen maakten. Er zijn ook veel tekeningen van de instrumenten en de muzikanten uit die tijd en de muziek werd ook beschreven in boeken.

Toen in Nederland het Archeon gebouwd werd, wilden ze er ook echte Romeinse muziek laten horen. Toen ontstond er in 1995 in Leiden, in Nederland in het Rijksmuseum van Oudheden een groep, Synaulia, genaamd. Die bestond uit musici, archeologen, paleo-organologen (organologen zijn mensen die alles weten over instrumenten en hun bouw en over  toonsoorten en  in andere culturen en  paleo-organologen zijn dan gespecialiseerd in de oudheid.) Synaulia werd opgericht door de Italiaanse paleo-organoloog Walter Maionli en de choreograaf en antropoloog Natalie van Ravenstein. Deze mensen gingen al hun historische kennis over muziek en dans uit de oudheid omzetten naar echte muziek. Ze gingen de instrumenten bouwen en er muziek mee maken.

Meer muziek van Synaulia
Eerst hielden ze zich bezig met blaasinstrumenten. Hoe klonk de syrinx, de tibiae, de tuba, panfluit enz. ? Ze probeerden ze na te maken.

Daarna gingen ze zich verdiepen in snaarinstrumenten zoals de lyra, de kithara, de sambuca en pandura. De Romeinen vonden die niet uit. Dat was al gebeurd in het Nijlgebied in Mesopotamië, rond 3000 voor Christus. De Grieken hadden de lyra veel gebruikt, gemaakt van het schild van een schildpad, met snaren er overheen. De Romeinen borduurden verder op de snaarinstrumenten die al uitgevonden waren.

Vervolgens hielden ze zich bezig met ritme-instrumenten (percussie). Hoe konden ze een tympanum, een cymbal of een sistrum namaken.

 Schrijf een opstel over Nero, die meedoet aan een songfestival.