1. Analyse

BB+-ML(V)

Wat is analyse?

Wat is het analyseren van muziek eigenlijk? Waar ben je dan mee bezig?

Dit is een stappenplan van een aantal lessen om meer te snappen van de structuur die muziek heeft.

Het woord analyse komt van het Griekse woord analuein. Dat betekent ontrafelen, ontleden. En dat is precies wat we met muziek doen bij het vak muziekanalyse. We proberen de muziek te “ontrafelen”.

Muziek bestaat, net als taal, uit klanken. Mensen die spreken of muziek componeren, ordenen de klanken op een bepaalde manier, om “verstaan” en “begrepen” te worden. Zowel in taal als in muziek zit daardoor een structuur die je kunt ontrafelen.

Je kijkt bij muziekanalyse naar deze structuur en naar alle anderen dingen die je opvallen. Dit wordt al sinds de Middeleeuwen gedaan, maar rond 1750 bloeide deze activiteit op. Vandaag de dag is muziekanalyse een verplicht vak op het conservatorium.

Je hóeft muziek natuurlijk niet per se te ontrafelen. Je kan er uiteraard ook alleen maar van genieten, of het “gewoon” maken. Maar zelfs dan ervaar je, al is het misschien onbewust of minder bewust, de ordening. En wie meer muziek gehoord heeft en meer muziek gemaakt heeft, pikt die ordening sneller op.

Bovendien leer je, al luisterend of muziek makend, wat je prettige ordeningen vindt en welke ordeningen je minder fijn vindt. Je ontwikkelt al luisterend en makend een eigen smaak.

Heb jij een duidelijke voorkeur voor een bepaalde muzieksoort? Heb je een artiest, muziekstijl, muzikale periode of componist die voor jou met stip op 1 staat? Heeft dit met de ordening van die muziek te maken, denk je? Kun je dat beredeneren?

Hieronder staan twee versies van de Dans van de Suikerwerkfee van Tchaikovsky. Wat zijn de verschillen en wat zijn de overeenkomsten?

Welke versie spreekt je meer aan en waarom?

sugarplumfairy Het ballet op de Suger Plum fairy uit de Notenkraker sugarplumfairy De Sugar Plum fairy uitgevoerd door Pentatonix

Ga verder met analyseren deel 2