Moederdag (kleuren)

OB-MB-ML

Op deze pagina vind je een liedje en een gedichtje voor Moederdag. Als je geen moeder in de buurt hebt, kan je het lied natuurlijk gewoon voor iemand anders spelen die goed voor je zorgt. Gebruik toetsen, boomwhackers, melodica’s of een ander instrument.

In de jaren 60 leerden de kinderen op school een “wensje” voor Moederdag. Ze maakten er een mooie knutsel bij. Je maakte een mooie buiging, dan begon je: “Lieve mama…” en daarna zei je het versje op dat je uit je hoofd had geleerd. Hieronder staat een voorbeeld van zo’n wensje.

De 2e zondag in mei,

vieren we feest en zijn we blij.

Dan eten we taartjes en gebak.

en moeder doet niets, die houdt haar gemak.

Wie zorgt voor de koffie, wie voor de thee?

En wie voor het eten? Het valt niet mee!

Het is maar het beste dat MAMA het doet.

Dan weten we zeker: dan gaat alles goed!!!

Zoiets doen we tegenwoordig meestal niet meer. Maar het is misschien best een leuk idee om voor Moederdag een mooie knutsel voor je moeder te maken.

Je zou bijvoorbeeld tijdschriften kunnen pakken en er plaatjes uitknippen van alle dingen die jij de belangrijke persoon in je leven graag zou willen geven. Die plaatjes kan je dan op een papier plakken en de pagina verder nog versieren.

Je kan natuurlijk ook dit lied voor hen spelen, als je zelf een instrument hebt. Als je het ingestudeerd hebt, kan je het als cadeautje laten horen. Mooie tekening erbij met de woorden erop en.. klaar is Kees… en Trang, Marietje… Tineke… Ahmed… .. of hoe jij ook heet.

Moederdag wordt in veel landen gevierd. Het feest is verzonnen in Amerika, héél lang geleden. Toen zorgden bijna alle moeders de hele dag voor het huishouden. Ze hadden meestal geen ander werk als ze kinderen hadden.

Vanaf 1924 werd het ook in Nederland gevierd. De meesters en juffen op de scholen hielpen altijd om leuke knutsels voor de moeders te maken. Het feest is in Nederland altijd bedoeld als een bedankje voor iemand die goed voor je zorgt. Een dag waarop de kinderen eens voor die persoon doen, wat die altijd voor hen doet. Ze brengen bijvoorbeeld ontbijt op bed. Het is vooral erg leuk als kinderen zelf iets moois maken.

Maar vandaag de dag zijn er heel veel verschillende soorten gezinnen. Niet iedereen heeft één moeder en één vader. En dat is prima! Het belangrijkste is dat mensen die kinderen hebben, goede en lieve mensen zijn. Dan verdienen ze wel een cadeautje!

Je kan deze opdracht dus ook prima voor een andere belangrijke vrouw in je leven doen. Een oma, een stiefmoeder of pleegmoeder, of een tante die altijd voor je klaarstaat. Kinderen die twee moeders hebben, kunnen dit voor beide moeders doen. En als je vader voor je zorgt, kan je het ook voor je vader doen.

Kies zelf maar een speciale persoon uit!

Jij kent vast wel een persoon die jij op die dag graag in het zonnetje zou willen zetten omdat hij/zij veel voor jou doet. Die persoon vindt een zelfgemaakte knutsel, of zelf gespeeld liedje vast heel mooi! Heel veel succes!