Kalinka

OB-MB-BB-ML

Op deze pagina kunnen jullie kijken naar kinderen uit Rusland die volksdansen. Ze dansen op de muziek van een bekend Russisch lied: Kalinka. Kalinka, is het verkleinwoord van Kalina. Kalina is een plant die wij kennen als Gelders Roosje.

De muziekfragmenten op deze pagina zijn best lang. Je hoeft natuurlijk niet alles helemaal af te kijken.

Het liedje “Kalinka” werd in 1860 gecomponeerd door Ivan Petrovitsj Larionov. Woorden met -itsj… betekenen: zoon van. Ivan, Peters zoon Larionov, dus. Je kan dat vergelijken met Jansen. Dat komt van Janszoon.

Larionov werd in 1830 geboren in Perm en stierf in Moskou in 1889. Hij was dus een componist uit de Romantiek. Hij sloot in zijn werk aan bij de Russische folklore. Dat gebeurde vaker in de periode van de Romantiek. De mensen hadden in die tijd een soort “heimwee” naar wat echt bij hun volk hoorde.

De Romantiek was dus een periode waarin folklore heel belangrijk was. Folklore is alles wat een volk maakt, of heeft gemaakt dat bij het “hele volk” past. Oranje-gevoel hoort bijvoorbeeld bij de Nederlandse folklore. Molens, klompendansen, Sinterklaas vieren horen bij de Nederlandse folklore.

“Kalinka” klonk voor het eerst tijdens een theatervoorstelling met muziek van Larionov. Het werd veel door koren gezongen en zo werd het razend populair. Er werd ook veel op gedanst.

Het bekendste stukje is: Kalinka, kalinka, kalinka moja!
V sadoe jagoda malinka, malinka moja!

Bij folklore dansen, hoort folklore kleding. Een ander woord hiervoor is “klederdracht.” Soms kort men dat ook nog af tot “dracht.” Dat is de traditionele kleding die gedragen wordt, of werd door een bepaalde bevolking. Dat hoeft niet meteen een heel volk te zijn.

Hiernaast zie je dat de dames van deze folkloristische dansgroep lange rode gewaden dragen. Je ziet daardoor niet dat hun voeten bewegen.

In Nederland zijn ook folkloristische dansgroepen. Je bent misschien wel eens in Volendam geweest en hebt dan foto’s laten maken waarbij je Volendammer klederdracht aangetrokken had. Dat was de kleding die van oudsher in Volendam gedragen werd.

In musea kan je vaak voorbeelden zien van kleding die in een bepaalde streek gedragen werd. Vaak hing wat je droeg ook nog af van de gelegenheid. Bij een bruiloft was er andere klederdracht, dan gewoon door de week.

Russische folkloristische dansgroepen zijn wereldberoemd en sommige treden over de hele wereld op. Zij dragen dan natuurlijk Russische klederdrachten. Vaak verkleden ze zich wel een paar keer tijdens de voorstelling. Dan trekken ze soms kleding uit verschillende streken aan.

Er zijn ook mensen die geïnspireerd worden door de Russische folklore. De Duitser Hans Rolf Rippert was zo iemand. Hij kon héél erg laag zingen en héél erg hoog. Hij had waarschijnlijk een Russische moeder. Na een muziekopleiding werd hij vooral bekend door het vertolken van Russische folkloristische muziek.Daarbij droeg hij ook Russische folkloristische kleding.