Het veteranenlied

BB-ML

Als iemand soldaat wordt, bijvoorbeeld in het Nederlandse leger, zeg je: hij /zij/hen heeft het land gediend. De soldaten zijn dienstbaar geweest aan hun land. Zij zijn de mensen die ervoor proberen te zorgen dat we in vrijheid kunnen blijven leven. Soldaten die op missie zijn geweest naar een oorlogsgebied heten en hun land dus in een oorlogssituatie gediend hebben, noem je veteranen. Eigenlijk betekent dat: oudgedienden, of oud-strijders.

Hier zie je hoe Club La het lied zingt en danst
Ingezongen collage
De karaoke versie

Er was een tijd, een mooie tijd, dat jij geen oorlog had gezien.
De lucht was blauw; de zon was geel en jij was nog heel groen, misschien.
Je droeg een koffer vol fatsoen en met de wens om goed te doen.
En al je kracht en jeugdigheid, jouw offer voor hun veiligheid.

Refrein:
Geef acht! Geef acht! Geef achting aan, voor hen die op een missie gaan.
Geef acht! Geef acht! Geef achting aan, de mens achter de veteraan.

En heel je missie was daar steeds je koffer vol van thuisgevoel.
En wie niet weet wat heimwee is, weet niet wat ik hier mee bedoel.
Jij bracht je koffer thuis, soldaat. En zit er trots in, rouw, of haat?
Wie zijn bepakking huiswaarts draagt, weet dat de vrede offers vraagt.

Geef acht! Geef acht! Geef achting aan, voor hen die op een missie gaan.
Geef acht! Geef acht! Geef achting aan de mens achter de veteraan.

Rust…
Refrein Solo
Refrein Koor

Over veteranen

In veel landen staan veteranen in hoog aanzien. In Nederland keek men vaak neer op soldaten. Van oudsher was het leger niet zo populair in Nederland. Veel mensen deden en doen alsof soldaten allemaal vechtersbazen waren/zijn. In werkelijkheid doen soldaten veel meer dan vechten. Ze beschermen kwetsbare burgers, ze helpen bij rampen, ze bewaken de veiligheid van Nederland.

Niet iedereen hoeft een voorstander te zijn van een groot leger. In Nederland mogen wij vinden wat wij vinden en wij mogen dat ook zeggen. Veel mensen vinden dat er teveel geld naar het leger gaat. Andere mensen vinden juist dat we een sterker leger moeten hebben. Praat met je ouders over hun mening. Van dat soort gesprekken leer je veel.

Het beeld van veteranen verandert vandaag de dag. In veel gemeenten is er tegenwoordig een Veteranendag, waarbij mensen dank je wel zeggen voor de inspanningen van de veteranen. Per slot van rekening kiezen we met elkaar de regering en de regering bepaalt waar de soldaten naar toe moeten om mensen te verdedigen, of te vechten.

Soldaten in Nederland krijgen een heel zware opleiding. Je moet behoorlijk sportief zijn om soldaat te worden. Voordat je naar de opleiding mag, moet je zware testen doen.

Er zijn verschillende legeronderdelen:

  • De Koninklijke Marine (soldaten op zee)
  • De Koninklijke Landmacht (soldaten op het land)
  • De Koninklijke Luchtmacht (soldaten in het luchtruim, in vliegtuigen etc.)
  • De Koninklijke Marechaussee ( een soort militaire politie)

Iedere jongere in Nederland (tegenwoordig ook de meisjes) krijgt een oproep als hij/zij/hen 17 is. Maar omdat wij een beroepsleger hebben, hoeven alleen die mensen in dienst die ervoor kiezen. Als het oorlogstijd is, kunnen al die jongeren wél opgeroepen worden.

Soms zijn de beroepssoldaten in een oorlogsgebied en maken ze nare dingen mee. Dan komen ze terug en hebben ze soms last van PTST, posttraumatische stressstoornis. Dat is een akelige aandoening waarbij ze de nare ervaringen steeds opnieuw beleven. Mensen slapen dan soms heel slecht, kunnen heel erg schrikken als ze een knal horen, of als iemand plotseling op hen afkomt. Vaak komen mensen heel anders uit een oorlog dan ze er – vol goede bedoelingen- ingaan. Het is niet leuk als je omgeving dan ook nog op je neerkijkt.

Kzing trad regelmatig op met liedjes over de vrede op de speciale Veteranendag in Hoorn. Dan werd ook altijd Het Veteranenlied gezongen, om aan de veteranen aan te geven dat we respect hebben voor wat zij gedaan hebben op hun missies. Vaak zag je deze stoere mensen dan een traantje wegpinken.