Grote schoonmaak!

MB-BB

Een lenteliedje over de grote schoonmaak.

Maak jij thuis wel eens schoon? Moet jij je kamer bijhouden?

En op school? Ruimen jullie samen de klas op? Misschien is het een goed idee om de klas eens lekker schoon te maken, voordat de Paasvakantie begint.

Refrein:

t Is weer tijd voor de grote schoonmaak.

Ramen open. We beginnen.

Laat de lentelucht naar binnen.

’t Is weer tijd voor de grote schoonmaak.

Jongens, alles wordt weer lekker fris.

1

Pak de emmer, pak de sponzen.

Laat ze in het water plonzen.

Tijd om zeepsop te gebruiken.

Alles gaat weer lekker ruiken!

2

Dweil de vloer en zuig de kleden.

Doe het boven en beneden.

Klop de kussens. Lap de ramen.

Kom, we doen het lekker samen!

Dit is een karaoke versie van het liedje.

Vroeger, tot in de jaren 60 van de vorige eeuw, werkten de meeste vrouwen niet buitenshuis. Zij deden het werk thuis. Daarom was je, als je getrouwd was, huisvrouw. Je zorgde voor het werk in het huis en voor de kinderen, als die er waren. Iedereen had respect voor een goede huisvrouw.

Maar wanneer was je nou een goede huisvrouw? Een goede huisvrouw zorgde dat het huis voor Pasen helemaal schoon was. Spic en span, noemde men dat. Dat was de naam van een schoonmaakmiddel in Engeland.

In die tijd had men ook vaak nog kolenkachels. Die gaven veel stof. Bovendien waren de huizen veel minder geïsoleerd. Omdat het er koud was, hield men in de winter het huis helemaal dicht. Het stof van de kachels bleef dus vaak in huis liggen. Na Pasen en de grote schoonmaak gebruikte men de kachel meestal niet meer.

Daarom werd het hele huis op zijn kop gezet. Men maakte schoon van boven naar beneden en van achteren naar voren.

Alle kasten moesten leeg en het linnengoed werd gewassen. Houten meubels werden in de boenwas gezet. Matten werden uitgeklopt met een mattenklopper. De ramen moesten worden gelapt. De gordijnen werden gewassen.

Nu hebben de meeste vrouwen ook een betaalde baan. De vrouwen werden namelijk steeds geëmancipeerder. Mannen gingen ook meer doen in het huishouden. Er kwamen apparaten die tijd bespaarden. Denk maar eens aan afwasmachines, stofzuigers, wasmachines…

Iemand vertelt hoe vroeger de schoonmaak werd gedaan

Tegenwoordig houden we de boel het hele jaar door een beetje bij.

In de tijd dat juf Ellis een kind was, was het nog heel normaal dat er zo gewerkt werd. Een cabaretartiest uit de jaren 60 was de beroemde Wim Sonneveld. Hij maakte een lied over Dora, die alles lekker schoonmaakt. Je ziet hier ook de beroemde tv-persoonlijkheid uit die tijd: Mies Bouwman. Verder zingt er een kinderkoor mee.

Wim Sonneveld zingt: “Dora”