Buiten in de lente!

OB-MB

Wat is het fijn om af en toe lekker buiten te spelen. Zeker in de lente of in de zomer. Dit lied gaat erover. Er zijn twee arrangementen die je kan vergelijken.

Ga je mee, met mij naar buiten?

Je hoort de merels fluiten; tijd om buiten iets te doen.

Niemand hoeft zich te vervelen.

We kunnen buiten spelen, want de blaadjes zijn weer groen.

*****************************************************************

Ik wil niet langer hangen op de bank voor de t.v.,

want buiten roepen vrienden: Sta eens op, ga met ons mee!

*****************************************************************

Ga je mee, met mij naar buiten?

Ik hoor de merels fluiten; tijd om buiten iets te doen.

Niemand hoeft zich te vervelen.

We kunnen buiten spelen, want de blaadjes zijn weer groen.

*****************************************************************

Het filmpje waar de leerlingen het liedje zingen, is de draaiorgelversie. Zij hebben hier een dans bij, waarin zij een draaiorgel uitbeelden.

Dit is de karaoke versie van het liedje

Er is ook een “klassieke versie” van het liedje.

Kun je de melodie daar ook bij zingen? De melodie is hetzelfde gebleven. Alleen het arrangement is veranderd. Welke versie vind jij leuker om te zingen?

Weet je wat een draaiorgel is? Het is eigenlijk gewoon een pijporgel, dat ze automatisch hebben gemaakt. Meestal zijn de pijpen van hout, maar soms ook van metaal. Je draait aan een wiel. Dat wiel brengt een blaasbalg in beweging. Zo wordt er voor lucht gezorgd. Een draaiorgel heeft een bewegend kartonnen boek, met gaatjes erin. Waar de gaatjes zitten, bepaalt welke toon er klinkt.

De Italiaanse meneer Gavioli begon met het bouwen van draairogels in Parijs. Later werden ze in in allerlei landen gemaakt.

Een groot draaiorgel dat op straat te zien is, noemen ze ook wel eens een pierement. Er waren ook dansorgels. Die stonden in tenten. Er stonden hele grote dansorgels in tenten op de kermis. Dan heetten ze: kermisorgels.

Klik op deze link als je er meer van wil weten.

Vanaf 2.30 tot 6.10 legt iemand uit hoe een draaiorgel werkt. Als je meer wil weten over het maken van orgelboeken, moet je vanaf 8.40 verder kijken.

Juf Ellis heeft ook een klassieke versie gemaakt. Die past goed bij de muziek van een klassieke componist die Johann Strauss heette. Hij maakte veel vrolijke walsmuziek. Luister maar eens naar de muziek onder dit linkje:

Johann Strauss: Lentestemmen.

Het is gebruikelijk dat er van goede klassieke muziek draaiorgelstukken gemaakt wordt. Daarom heeft juf Ellis zowel een draaiorgelversie als een klassieke versie gemaakt.