Allemaal musiceren

Samen muziek maken met uw groep? Gewoon doen!?

Je hoeft als docent geen geschoold musicus te zijn om samen met je groep muziek te maken.  Je hoeft alleen maar lekker samen bezig te zijn.

De belangrijkste reden om dit avontuur met je groep aan te gaan, is dat het de meeste leerlingen blij maakt. Zeker als ze succeservaringen opdoen. Sommige leerlingen (en dat zijn niet altijd de leerlingen van wie je het verwacht) kunnen er een groot talent voor hebben. Bovendien prikkelt musiceren de intelligentie van leerlingen.

We musiceren bij Kzing op verschillende manieren:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Tandem-2-1024x758.jpg

Zingen is de makkelijkste manier van muziek maken. Je hebt er verder niets voor nodig. Kijk hiervoor bij het hoofdstuk “zingen.

Op het gehoor musiceren. Als je het niet aandurft om iets van blad te spelen, kan je overwegen om op het gehoor werken. Bijvoorbeeld rondom de parameters ritme, maat, melodie, harmonie, etc.

Je kan ook (ritmische) geluiden maken met het eigen lichaam (klappen en bodypercussies), voorwerpen in de ruimte (eigen drumstel) en de eigen stem.

Je kan het musiceren ook combineren met dansen of bewegen.

Muziek maken, kan ook op een onderzoekende manier. Hoeveel toetsen heeft een keyboard? Heeft de piano er evenveel? Sorteer de boomwhackers… waar sorteer je op? Waarom klinken lange boomwhackers anders? Hoe anders, etc.

Maar met het materiaal van Kzing is het niet moeilijk om met de groep iets van notatie te spelen. Daar is een methodische opbouw in:

  1. Via het kleuren en vormen-systeem
  2. het gekleurde lettersysteem met traditionele ritme notatie
  3. Via het lettersysteem zonder kleuren, met traditionele ritme notatie
  4. Met noten

Je hoeft dus niet perse noten te lezen, om samen te musiceren, maar via deze methode kan je dat dus wel stap voor stap leren.

Je kan samen een melodie spelen op aanwezige instrumenten.

Je kan samen de toetsennamen leren.

Het is handig als je instrumenten tot je beschikking hebt, maar het hoeft niet perse.

Boomwhackers in de klas

Boomwhackers zijn relatief goedkope instrumenten. Het muziekmateriaal van Kzing gebruikt de kleuren van de boomwhackers. Misschien bezit de school een set boomwhackers. Dan is samen muziek maken heel bereikbaar.

Melodica’s

Als het budget iets groter is, kan je een aantal melodica’s aanschaffen met verschillende mondstukken (i.v.m. de hygiëne) waar je klassikaal mee aan de gang kunt gaan.

Keyboards in de klas

Ja kan ook keyboards in de klas zetten, met een koptelefoon, waar leerlingen alleen of in koppels mee kunnen werken aan opdrachten die op hun eigen pagina staan.

De leerlingen hebben dan een activiteit die tijdens het vrij werken gedaan kan worden. Zo’n opdracht is ook geschikt als uitdagende activiteit voor meerkunners. Het bereidt de leerlingen van groep 8 tevens voor op de muzieklessen op de middelbare school. Al met al zijn er manieren genoeg om samen met uw groep muziek te maken.

Bij Kzing vinden we het belangrijk dat leerlingen meekrijgen dat ze dingen mogen uitproberen en onderzoeken. Het hoeft van ons niet op hoog niveau… wij vinden het belangrijk dát het gebeurt. Op die manier hoeft u zelf ook geen stress te hebben van musiceren met uw groep.

Uw klas is immers een gemeenschap van onderzoekers en u hoort daarbij, als mede-onderzoeker en facilitator.

Veel plezier!

Natuurlijk kan muziek maken vakoverstijgend worden ingezet. Door bijvoorbeeld een thema te spelen van een bekende componist en aan te sluiten bij de periode in de geschiedenis waarin deze leefde, of door een lied te spelen over een bepaald onderwerp. Je kan ook aansluiten bij de feesten die eraan komen. Of door het samenwerken te stimuleren, in samen musiceren. Opletten en naar elkaar luisteren, zijn dan van belang.